Tidtabell - Schedule - Zeitplan
Kontakt

Stinsen i GP 4e juli – 4 fyrar

 

Artikeln nedan  presenterades i GP den 4e juli

Stinsen

Öppettider: Avgår från Gustaf Adolfs torg ungefär var 45:e minut kl 11–17 under högsäsong fram till 31 augusti.

Betyg: 4 fyrar.

Bäst: De spelar Fred Åkerströms ”Jag ger dig min morgon” i högtalarna!

Sämst: De spelar Håkan Hellströms ”Valborg” i högtalarna!

En känslig balans har upprättats mellan fakta om parker, stadsbränder, och medeltida elände.

Men dessa 45 minuter erbjuder emellertid inte bara ung, enkel glädje. Stinsens turistfärd prövar också andra zoner i hjärnan, som intellektet. En känslig balans har upprättats mellan fakta om parker, stadsbränder, och medeltida elände. Den röst som leder oss genom turen tillgriper också tystnaden som verktyg, vilket är mycket djärvt. Ett resonemang kan avslutas lite mjukt – och ingenting ta vid efter. Plötsligt hör du bara tågets motor surra som en vänlig skogskatt. En försommarvind driver förbi utan att hota temperaturen, alla sorger blir för en stund ointagliga.

Lite irritation uppstår visserligen under resan. Den väg runt innerstaden som minitåget beträder är rätt och slätt lat. Samma gator körs flera gånger, bara de mest förutsägbara av turistmärken avhandlas. Under vissa stunder blir allt också lite väl släpigt. På grund av tågets blyga fart drabbar ibland rastlösheten passagerarens vadmuskulatur.

Till sist går det ändå att konstatera följande: Stinsens turer kan påstigas om du söker bildning och upplysning om Göteborg, men detta bör inte vara centralsyftet. I stället ska man åka detta tåg om man vill vända tillbaka tiden för en stund. Behöver man återgå till att vara en liten blank gosse, så är denna sysselsättning faktiskt helt förträffligt.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.